19.11.2013 г.

Lake Hillier - розовото езеро

Розовото езеро Хилиър изумява пътниците от прелитащите над него самолети с невероятния си цвят. То е нежно розово и в първия момент всеки, който го види предполага, че е с такъв нестандартен цвят заради замърсяване. Всъщност, нищо не замърсява езерото, тъй като на острова, на който се намира няма хора. Преди години са правени опити да се добива сол от неговите солени води, но проектът се е оказал неуспешен и е бил прекратен, а езерото си е било розово и преди това.

  Езерото се намира на остров Мидъл, в архипелага Решерш в близост до западните брегове на Австралия. За първи път нестандартното езеро е описано от мореплаватели през 1802 г. Впоследствие на острова за кратко се заселват ловци на тюлени и китове, но скоро и те го напускат. Последните заселници идват в началото на 20-ти век, но след като опита им да генерират печалби от добива на сол се проваля, също си тръгват.  Екип учени пристига на експедиция за изследване на водите, но те не успяват да открият причината за розовия цвят на водата. Оттогава езерото Хилиър е самотно и пази своята тайна, може би докато някой отново се престраши да отиде на дивия, необитаем остров за да търси причината за неговия необичаен цвят.
 Езерото е твърде солено и хората, които са го посещавали почти не се престрашават да влязат в него. Водата не е токсична, но явно плуването в него не е особено комфортно, щом трябва да се ползват тапи за уши, за да се предпазят от солта.




----

0 коментара:

Публикуване на коментар